Pavol Bindl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ak nechceš žiť na Slovensku, tak odíď!

Článok pre tých, ktorí nie sú schopní alebo ochotní rešpektovať Slovensko ako samostatnú krajinu a jej zákony.

Do roku 1989 takmer každý v krajinách východného bloku hromžil na systém a slobodu pohybu. Možno to niekto nepostrehol, ale svet sa posledných 20 rokov radikálne zmenil. Slovensko vstúpilo do Schengenského priestoru, v ktorom je možná jedna krásna vec - sloboda pohybu. A tak sa zamýšľam nad otázkou, prečo sa na našom území nájdu aj dnes, po 20 rokoch ľudia, ktorým sa nepáčia naše zákony (napríklad jazykový zákon, zákon o slobode slova, apod). Už predsa nie sme v štáte, ktorý nemožno opustiť. Prečo tak teda tí, ktorým sa naše zákonodarstvo nepáči, neodídu? Veď Európa a svet sú také krásne, určite sa nájde miesto pre nich aj niekde inde. Vzorom pre týchto ľudí, ktorým sa nepáčia podmienky Slovenska, môžu byť ľudia zarábajúci si v Anglicku alebo v Írsku(teraz nemám na mysli tých, ktorí Slovensko opustili nedobrovoľne) - tiež sa im nepáčili platové podmienky u nás, tak to šli skúsiť inde. Alebo zbohatlíci, ktorým sa nepáčili naše daňové zákony. Môžu odísť napríklad do Karibiku.


Územie, na ktorom žijeme, bolo už okolo piateho storočia nášho letopočtu obývané slovanskými kmeňmi. Tieto kmene sa postupne rozdeľovali a formovali sa z nich jednotlivé národy, alebo lepšie povedané - tieto kmene si formovali svoje prvé štáty, ríše (napríklad Veľká Morava apod.). Slovania a neskôr Slováci si na tomto území vytvorili svoju kultúru, do ktorej rátam aj vlastný jazyk. Tak prečo tí, ktorí nie sú ochotní rešpektovať tento jazyk za svoj, tu s nami žijú? Prečo aj tí nezbalia svoje kufre a nezmiznú??? Nikto ich tu násilím nedrží ani ich nenúti, aby sa našu reč naučili, ak tu nechcú žiť.


Je pravda, že tu s nami žijú niektoré menšiny - a, samozrejme, sme v storočí, kedy aj menšiny musia mať isté práva - veď aj majú právo na rozvoj svojej kultúry. Môžu slobodne podnikať, niektoré majú aj svoje vlastné divadlá, školy apod. Ale aj tieto menšiny majú povinnosť asimilovať sa s väčšinovým národom. To, že napríklad v USA je iný svet, nás na Slovensku nemusí trápiť. My nie sme Amerika, aby sme uzákonili za svoj jazyk aj niečo iné, ako je slovenčina. Väčšina z nás sú Slováci a všetci tu žijeme na Slovensku, tak sa tak aj správajme. Opäť pripomínam - kto je v menšine a nepáči sa mu, že tu má školy, divadlá, denníky, televízne relácie aj v menšinovom jazyku, môže odísť tam, kde bude vo väčšine. Nikoho tu násilne nedržíme.


Aby som vysvetlil USA... Spojené štáty americké vytvorili za pár desaťročí multikúltúrnu spoločnosť, v ktorej žijú viac-menej všetky národy Zeme. Pôvodným obyvateľstvom USA boli Indiáni a vieme, čo sa s nimi stalo - z väčšinového „indiánskeho národa“ sa stali ľudia žijúci v rezerváciách. A práve preto, že nie sme v Amerike (v USA), nedovoľme ani my prisťahovalcom také práva, pre ktoré by museli naše vnúčatá o pár rokov žiť takisto v rezerváciách.


Sme na Slovensku, a preto je vhodné, aby sme si pripomínali tých, ktorí sa nejakým spôsobom zaslúžili o rozvoj našej kultúry, našej slovenskej vlasti. Prečo by sme tu mali stavať pomníky alebo symbolické hroby pre tých, ktorí sa nijakým spôsobom nezaslúžili o rozvoj slovenskej kultúry? Alebo prečo by sme mali vyobrazovať na našich poštových známkach alebo dokonca na pamätných minciach iných cudzích príslušníkov alebo inú kultúru? Komu sa tento fakt nepozdáva, nemusí tu žiť. Ten môže využiť vynikajúcu slobodu, ktorú mu ponúka demokracia - právo odísť do tých končín, kde sa mu takéto niečo bude páčiť.


Toto je pôda Slovákov, slovenského národa. My, občania tejto zeme sme vždy boli pohostinní k cudzincom a je to tak aj teraz (napríklad niektoré automobilky - nebola to pohostinnosť, keď sme im za lacný peniaz predali pozemky pod fabrikami a prisľúbili, že pekných pár rôčkov nemusia platiť dane?). Nikoho, kto tu s nami chce a bude žiť v mieri, nevyháňame. Ale tých, ktorí sú tu s nami nešťastní, tu takisto nenútime zostať. Každý má predsa právo prežiť svoj život v šťastí. A tak tí, ktorým sa tu niečo nebude pozdávať, nech začnú hľadať svoje šťastie o dom ďalej.


Dianie okolo mňa | stály odkaz

Komentáre

  1. Pavol
    Ja s Tebou plne súhlasím, ale tu ide úplne o niečo iné. Tu sa jednoducho niektorí cítia nadradení a im nejde o nič iné iba o územie, takže sa nediv tomu, že prečo nechcú odísť?! Oni práve naopak chcú tu vládnuť.

    Mimochodom som Slovák ako sa hovorí - ako repa - , ale hneď by som odišiel hoci do ktorej inej krajiny, lebo tú to už skutočne je o ničom. No ale vieš prebývať pod stanom tak to by ma síce bavilo, ale možno tak jeden mesiac. Laco
    publikované: 05.09.2009 16:27:38 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tak teda, Pavle Bindle, dej pozor, aby jsi na Slovensku nezustal sam!
    Vysvetlim, samozrejme.
    Svoboda pohybu je, to je pravda. Byla vykoupena chudobou a neschopnosti vycestovat kamkoli. Vymozitelnost prava takmer nulova. Pokud nemas na Valka, aby Te vysekal z petimiliardovy defraudace, tak budes asi tezko spokojenej. Nevim, kde zijes. Zijes asi v narodne osvobozovacim svete. A nete se snazis. Neupiram Ti to.
    Vetsina lidi na Slovensku vi, kam patri korenmi, citi svoj domov, kde maju hroby svojej rodiny a priatelov, najblizsich.
    Nemusis im to pripominat, Slovane! Kto dnes moze vycestovat zo Slovenska? Ty a kolko ostatnych? Citaj Statisticku rocenku
    publikované: 05.09.2009 18:10:06 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tak teda, Pavle Bindle, dej pozor, aby jsi na Slovensku nezustal sam!
    Vysvetlim, samozrejme.
    Svoboda pohybu je, to je pravda. Byla vykoupena chudobou a neschopnosti vycestovat kamkoli. Vymozitelnost prava takmer nulova. Pokud nemas na Valka, aby Te vysekal z petimiliardovy defraudace, tak budes asi tezko spokojenej. Nevim, kde zijes. Zijes asi v narodne osvobozovacim svete. A nete se snazis. Neupiram Ti to.
    Vetsina lidi na Slovensku vi, kam patri korenmi, citi svoj domov, kde maju hroby svojej rodiny a priatelov, najblizsich.
    Nemusis im to pripominat, Slovane! Kto dnes moze vycestovat zo Slovenska? Ty a kolko ostatnych? Citaj Statisticku rocenku , pravidelne vydavanu . Sestesiat percent Slovakov je na pokraji oficialnej chudoby, ty vole! Co to tu ficis? Kde zijes?
    Dari sa? Bud rád! Patris medzi vyvolených! Ostatnym sa az tak moc nedari. A nadejde cas, kedy vas poslu do riti!
    Prepac, se mi to rozepsalo.
    publikované: 05.09.2009 18:12:41 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :)
    ... tak co tym chcel autor povedat? Bud ticho, alebo chod odit? Nepaci sa mi milion veci, ale slovensko mam rad. Preco by som mal byt ticho? Preco ma vyhanas? ...
    publikované: 05.09.2009 18:27:23 | autor: APEIRON (e-mail, web, autorizovaný)
  5. APEIRON
    Prepáč, ale kto Ťa odtiaľto vyháňa?
    publikované: 05.09.2009 18:48:05 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. RE: APEIRON :)
    Nabudúce Ti radím - najskôr si prečítaj článok, až potom komentuj. Tvojmu komentáru nerozumiem. Nikto Ťa nevyháňa ani Ti nekáže, aby si bol ticho. Takýmito hlúpymi komentármi len dávaš ostatným najavo, aký si "inteligentný"
    publikované: 06.09.2009 21:53:53 | autor: bindl (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Mito
    nebojím sa o to, že na Slovensku zostanem sám. Podla prvej časti Tvojho komentára súdim, že pravdepodobne nie si zo slovenských končín, tak aby som Ti to ešte raz vysvetlil: Slováci sú na tomto území väčšinovým národom, a podľa mňa NIE JE PRÍPUSTNÉ, aby si niekto robil nároky na toto územie alebo nám diktoval, čo smieme a čo nie. Je to naša krajina a my o ňu, ako vidíš, musíme stále bojovať - aj keď je to podľa niektorých možno trápne, ale ako sa hovorí - nepriateľ nikdy nespí. A neboj sa, nezaspal som dobu a nesnažím sa o národnooslobodzovacie boje - táto moja rubrika má názov "Dianie okolo mňa" (ak si ešte nepostrehol), a tento článok reaguje na dianie v našej krajine za posledné dni - ak náhodou sleduješ dianie na Slovensku, tak vieš, čo sa tu deje.
    A poprosil by som Ťa o vysvetlenie týchto slov: Dari sa? Bud rád! Patris medzi vyvolených! Ostatnym sa az tak moc nedari. A nadejde cas, kedy vas poslu do riti!
    Nechápem, čo si tým chcel povedať. Má to nejaký súvis s mojím článkom? Alebo sa Ti zase niečo "rozepsalo?"
    publikované: 06.09.2009 22:10:35 | autor: bindl (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Anglicko a USA
    Opäť článok, ktorý hovorí viac ako pravdu. Tiež som bol v Anglicku a v USA, ale všade dobre-doma najlepšie. Vrátil som sa sem, ale to, čo v posledných dňoch sa tu deje, nemá obdoby v EU. Prečo dva štáty, ktoré by mali spolupracovať, vyvolávajú vo svojich občanoch nenávisť a zlo? Je to vina politikov, nie občanov. Prečo napríklad na západe žijú budhisti, černosi a kresťania vedľa seba ako normálni susedia a dokážu si aj pomáhať? A tu sa nemôžu zniesť dvaja bieli...
    publikované: 06.09.2009 22:23:37 | autor: adventure (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014