Pavol Bindl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jazykový zákon + autonómia = špinavá politická hra

Maďarská vláda a maďarskí poslanci na Slovensku sa musia snažiť o dialóg, nie o politickú provokáciu.

Dnes, 1. septembra 2009 vstúpila na Slovensku do platnosti novela zákona č. 270/1995 o štátnom jazyku. Keďže som Slovák a vážim si odkaz našich predkov, ktorí bojovali za používanie slovenčiny, pričom neváhali za svoju rodnú reč položiť aj životy, nemôžem si dovoliť zostať ticho a prizerať sa, ako nám chce maďarská vláda brániť v jeho používaní na našom území.

Po prečítaní niektorých vyjadrení predstaviteľov Most-Hídu a maďarskej vlády som zostal veľmi zarazený ich vyjadreniami a nechcel som veriť, že by slovenský parlament a vláda schválili takú ostrú a priam protimenšinovú novelu zákona, ktorá by zakazovala používanie jazyka národnostných menšín. Preto som si vyhľadal spomínanú novelu a overil si, čo je na tom pravdy.

Nie som žiadny antimaďar, a to aj napriek tomu, že sme boli pod maďarskou nadvládou viac ako 1000 rokov - a kto sa trošku vyzná v histórii, tak vie, čo sme si za ten čas s nimi vytrpeli. Útlak tu však bol aj cez II. svetovú vojnu v južných oblastiach, ktoré okupovala Hortyho armáda (streľba do slovenských civilistov nebola žiadna rarita). Čo však bolo, už sa nezmení - ale nemožno to zabudnúť - treba sa poučiť z minulosti; a práve preto by sa obe strany mali v súčasnosti snažiť predovšetkým o dialóg a nie politickú provokáciu, ktorú neustále do bilaterálnych slovensko-maďarských vzťahov vnáša maďarská strana.

Čo sa týka samotnej autonómie, o ktorej mal pán Slota informácie ďaleko predtým, než celá táto kauza (alebo aféra - nech si to každý nazve ako chce) vypukla, tak v tomto prípade išlo skutočne iba o špinavú politickú hru a neslýchanú provokáciu. Lebo ak by Slovenská republika stratila juh svojho územia, prišla by nielen o obyvateľov žijúcich na tomto území, ale aj o podstatnú časť ornej pôdy. O čo by ešte prišla naša vlasť autonómiou - a následným (násilným) pričlenením k Maďarsku, ma napadlo hneď potom, ako som si prezrel mapu - veď práve cez juh Slovenska sa prepravuje plynovodom Bratstvo a ropovodom Družba podstatná časť plynu a ropy do západnej Európy! A presne o toto išlo „autonomistom“ - o ropu a plyn, nie o jazyk, to bola iba zámienka.

A jazyk tvorí zámienku aj teraz. Novela zákona absolútne nezakazuje používanie národnostných jazykov! Citujem napríklad § 3, odsek 1 tohto zákona: „Štátne orgány, orgány územnej samosprávy, iné orgány verejnej správy, nimi zriadené právnické osoby a právnické osoby zriadené zákonom používajú v úradnom styku štátny jazyk; tým nie je dotknuté používanie jazykov národnostných menšín v úradnom styku podľa osobitného predpisu a používanie iných jazykov v úradnom styku s cudzinou v súlade so zaužívanou praxou v medzinárodnom styku.“ (Zdroj: http://www.culture.gov.sk/uploads/GM/zH/GMzHSYcH_4OdDv_hHKWIWA/pril-3-nr-pozmen.rtf )

Jazykový zákon vôbec v ničom neobmedzuje používanie národnostných jazykov na Slovensku. Národnostné jazyky sa môžu používať v masmédiách (rozhlas, televízia, denná tlač apod.), na školách, v hudobných dielach, v pôvodných jazykových prejavoch, v tlačovinách, na kultúrnych podujatiach apod. Bližšie o tomto používaní je možné dočítať sa aj v § 5 tohto zákona.

Prečo s používaním štátneho jazyka na Slovensku nemajú problém napríklad také menšiny ako sú Poliaci, Rusíni, Česi? Veď napríklad Rusíni majú zriadené aj svoje divadlo (Maďari dokonca dve) a nesťažujú sa. Asi preto, že majú všetko, čo chcú. A čo takí Vietmanci, Číňania alebo Kórejci??? Tých je tu tiež už ako húb po daždi a s používaním slovenčiny nemajú problém - veď ak chcú mať kšeft, tak sa dohovoria (síce rukami-nohami, ale dohovoria sa - a nepotrebujú nato ani divadlo).

O podobných problémoch s maďarským etnikom možno hovoriť aj v prípade Rumunska či Slovinska. A tak sa ponúka ešte jedna otázka - čo týmto všetkým Maďari vlastne sledujú? Okrem vykorisťovania susedných krajín a obnovenia Veľkého Uhorska pravdepodobne nič iné. Ale predtým, ako sa pustili do opätovného urážania Slovákov a slovenčiny, by si mali zopakovať históriu a pozrieť Apponyiho zákony z roku 1907. Tie stanovili maďarčinu ako jediný vyučovací jazyk aj na ľudových školách v celom Uhorsku (vrátane Slovenska a ostatných krajín, ktoré mali Maďari pod svojou správou), pričom učitelia mali deti vychovávať „vlastenecky“. Deti do skončenia štvrtej triedy museli ovládať maďarčinu slovom aj písmom. Na ostatné národnosti nebrali Maďari ohľad z jediného dôvodu - chceli násilne vykoreniť ich vlastenecké cítenie, ale to sa im, našťastie, nepodarilo. Teraz, 102 rokov po uzákonení týchto maďarských nezmyslov, by sa mohla maďarská vláda konečne zobudiť a prestať pchať rypák tam, kam nemá. Je to predsa nezmysel, aby sa iná vláda starala do zákonov iných, suverénnych krajín.

A čo sa týka samotného jazykového zákona, tak ten je zameraný predovšetkým proti hanobeniu slovenčiny ako štátneho jazyka. Slováci ním sledujú iba to, aby mohli svoj jazyk používať tak ako doteraz, a aby sa aj v tej najjužnejšej časti svojej vlasti dohovorili po slovensky.


Dianie okolo mňa | stály odkaz

Komentáre

  1. Kde sa v Maďaroch berie toľko zloby? Hecujú ich aj tzv.slovenské médiá?
    Prečo Ćáky alebo Bugár sa nezúčastnia diskusie o konkrétnych článkoch jazykového zákona na verejnosti. Žiaľ s podporou tzv. slovenských médií vlastnených zahraničnými manipulátormi štvú na Slovensku so snahou vyvolať nepokoje tunajších Maďarov, ktorí sú vo veľkej miere len pomaďarčenými Slovákmi. Zjavne ide o snahu vytvoriť zo strany svetovládnych kruhov zástupný problém na odpútanie pozornosti od svetovej krízy, spôsobenej chamtivosťou týchto kruhov, ktorým patrí už pomaly všetko ale boja sa nepokojov voči ich bašovaniu. Preto by normálni ľudia, a rátam k nim aj normálnych Maďarov, mali čeliť takémuto štvaniu havkáčov typu Čákyho a Duraja, za ktorými stojí ich financovateľ Sereš.
    publikované: 02.09.2009 00:19:20 | autor: Alex (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Maďarskí Slováci
    Skúsme ich takto nazývať, veď sú občania Slovenska a Maďari sú občania Maďarska. Nech sa nemýlime. Vlastne títo maďarskí Slováci stále dokazujú, že ich lojalita Slovensku je minimálna. Maďari zasa týmto chcú schovávať aj svoje vnútorné problémy. Rasová nenávisť a extrémizmus, ktoré majú vo vlastnom aj v Európskom parlamente.
    publikované: 02.09.2009 06:36:08 | autor: AJA (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Niekoľko otázok
    Takýto hlúpy čláhok si komentár nezalúži, tak len niekoľko otázok, aby som si rozšíril vedomosti.
    K prvému odstavcu: Kde, kedy a kto položil svoj život za slovenčinu? Kde má pomník? Ako to, že sme sa o ňom neučili v škole?
    K tretiemu odstavcu: Do koho to strieľala Horthyho armáda? Kto padol jej zbraňou? Kde má pomník, aby som tam mohol zaniesť kyticu?
    Čo sme si vytrpeli za 1000 rokov? Iný národ by to určite nevydržal, toľký krutý útlak.
    Tie voloviny o rope a plyne si komentár ani nezaslúžia.
    publikované: 02.09.2009 08:04:38 | autor: panigani (e-mail, web, autorizovaný)
  4. kto chce psa byť, aj včlánku si palicu nájde.....
    ale to len na okraj....dobrá otázka: prečo sa poliaci, rusíni a iné menšiny neozývajú....asi ich nikto nepodrypuje, nikto v nich nevyvoláva nenávisť....
    ...známa, ktorá nedávno prišla z Ameriky, mi rozprávala, že California a ostatné štáty Južnej Ameriky uzákonili za štátny jazyk aj španielčinu.... lebo nejaká pipka nejakého štátnika má takých príbuzných, čo angličtinu nevedia a odmietajú sa ju učiť.... ale fungujú tak, že v nemocniciach, aj úradoch, sú zamestnaní tlmočníci...
    ...žijeme v 21.storočí a kto sa teraz chce biť o územie, kúsok poľa a nebodaj vyvolať aj vojnu, ten je podľa mňa primitív najhoršieho zrna a patrí do časov neandertálskych. Myslím, že sú dôležitejšie veci, do ktorých treba investovať svoju energiu, čas a peniaze....
    publikované: 02.09.2009 11:03:05 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  5. sorry za to biť....ech
    publikované: 02.09.2009 11:27:57 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  6. je pravda
    že ak volám na úrad na južnom Slovensku tak sa mi ozve ako prvé slovo : tešék . je to normálne ? asi nie .
    publikované: 02.09.2009 12:25:12 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Magyar
    Sajnos, hiába kellene a két népnek békésen együtt élnie, a kormányotok az utóbbi időben nagyon elvetette a sulykot. Nem hibáztatom a szlovákokat - nálunk is gazembereket szavazott be a jó nép a parlamentbe.
    publikované: 02.09.2009 13:32:48 | autor: Magyar (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. len sa smejem
    páni a dámi mali by ste si uvedomit ze ziadan kasa sa neje taka horuca aka sa uvari, sme mlady stat, co sa len uci tak isto ako vsetky staty vo svete.
    uvidite ze postupom casu sa vsetko vykristalizuje, potrebne zakony sa budu dodrziavat a nepotrebne upadnu do zabudnutia...
    len tolko...
    publikované: 02.09.2009 13:58:36 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  9. topas234
    nejako si pred tym tesek prepocul to prosim
    je to podla mna normalne, ze su ludia ktori po slovensky nevedia, alebo vedia zalostne malo, a to "prosim-tesek" je len slusnost, ze ano viem sa s tebou rozpravat aj slovensky aj madarsky...
    este nikdy sa mi nestalo ze by sa ma spytali len tesek...(co by to bol za zamestanavatela co by si zamestnal cloveka co komunikuje s ludmi a nevie po slovensky)
    publikované: 02.09.2009 14:03:47 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Magyar
    nieco an tom bude...
    aby bolo jasne ze to nie je provokacia - prelozim:
    Bohuzial zbytocne by zili dva narody v mieri vedla seba, ked ich vlada je v poslednom case velmi zaslepena. Neobvinujem slovakov - aj u nas sme si zvolili hajzlov
    nie je to dobry preklad, ale ide o to ze chlapcisko tam nenadava ako by si ludia co nevedia po madarsky mohli mysliet...

    Magyar - najblizsie ked budes prispievat prosim ta aj preloz aby to nevyznelo ako provokacia...
    publikované: 02.09.2009 14:11:29 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  11. tieto hry
    tu boli a budu,vhodne odvracaju pozornost...
    publikované: 02.09.2009 20:14:34 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. panigani - Niekoľko otázok...
    Veľmi rád odpoviem na tvoje otázky. Možno si rozšíria obzor aj niektorí iní čitatelia môjho blogu.
    Odstavec č. 1: Pravdepodobne si v škole chýbal, keď ste na slovenčine preberali životopis napríklad Janka Kráľa alebo Jána Rotaridesa. Obaja boli odsúdení na väzenie a neskôr aj na trest smrti, no tesne pred popravou ich prepustili. Ale ako vidíš, nebáli sa ani väzenia, ani smrti. A to všetko preto, aby si teraz mohol rozprávať po slovensky.
    Ostavec č. 3: Aby si uveril, tak ti citujem úryvok z jednej knihy: „Vo veľmi ťažkej situácii bolo slovenské obyvateľstvo v odtrhnutých južných oblastiach. V horthyovskom Maďarsku sa ocitli v ťažkej sociálnej situácii, lebo ekonomicky boli naviazaní na slovenské územie... K tomu pribudlo prenasledovanie z národnostných dôvodov, ktoré bolo oveľa horšie ako útlak v starom Uhorsku. Slovenské školy sa zatvárali, slovenské knihy sa hromadne pálili. Na Vianoce 1938 v Šuranoch strieľali žandári do ľudí, ktorí vychádzali z kostola, a zabili pritom jedno (slovenské) dievča. Pre slovenskú inteligenciu nebolo na okupovanom území miesto. Stávalo sa, že rodiny v zúfalstve opúšťali svoje domovy a utekali na územie slovenského štátu.“ A ak si stále myslíš, že som si to len tak cucol z prsta, zaobstaraj si knihu „Dejiny Slovenska“ od Dušana Kováča. Citovaný úryvok je z vydania, ktoré vyšlo v nakladateľstve Lidové Noviny v roku 2007, ISBN tej knižky je 978-80-7106-899-0.
    PS: Na rozšírenie tvojich vedomostí by si si mohol v knižnici požičať napríklad aj „Dejiny Slovenska a Slovákov“ od pána Milana Ďuricu, „Slovenské dejiny“ od pána Richarda Marsinu alebo „Dejiny Slovenska. Na ceste k sebauvedomeniu“ od pána Antona Špiezsa. Ale ak budeš náhodou hľadať protimaďarské čítanie, nikde ho nenájdeš. Sú tam uvedené iba historické fakty - podobne ako v citovanom odkaze, ktorý som ti napísal.
    Otázka č. 3: Tých 1000 rokov čo som spomínal, sa ti nezdá? Veď sám Andrej Hlinka tesne pred rozpadom Rakúsko-Uhorskej monarchie povedal: „Tisícročné manželstvo s Maďarmi sa musí skončiť.“ Okrem toho si zrejme nečítal v mojom článku text o Apponyiho zákonoch. A to nespomínam napríklad násilné zatvorenie Matice slovenskej alebo troch slovenských gymnázií.
    A čo sa týka tej ropy a plynu, ktorá tranzitne prúdi cez juh Slovenska, tak ty si pravdepodobne ešte stále myslíš, že aj Američania hľadali v Iraku len zbrane.
    publikované: 02.09.2009 21:50:59 | autor: bindl (e-mail, web, autorizovaný)
  13. RE: niekolko otazok
    len idiot, ktory sa nevyzna v historii, sa moze smelo opytat, kedy vlastne horthyho vojska strielali do slovakov. samozrejme, takyto idiot ma aj pravo povedat, ze slovaci sa mali v uhorsku dobre.
    Vazeny pan Bindl, opat ste napisali dobry clanok. Tiez nemam nic proti Madarom ako obycajnym ludom, ti su v tom nevinne. Toto je boj proti Madarom - politikom. Ti su za tieto nepokoje zodpovedni.
    publikované: 02.09.2009 22:18:44 | autor: adventure (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. casto telefonujem do juznych pokresov
    prakticky niekolkokrat do tyzdna, skutocne sa mi v telefone ozve TESEK, ani pred ani po nom nie je prosim...uz som si na to zvykla, viem, ze ked sa predstavim a zacnem hovorit po slovensky aj druha strana naviaze slovencinou...niekedy sice trosku kostrbatou, ale inak...mozem povedat jedno - drviva vacsina tychto ludi je velmi prijemnych, milych, vobec nemam pocit, ze su "ini"...su to ludia ako ja , ako my... skoda, ze ich politici rozduchavaju vasne, vytlkaju politicky kapital..ked ich pocuvam v TV debatach , je mi ich az luto...musia to byt velmi nestastni ludia, ked vsade vidia nepriatelov...
    publikované: 05.09.2009 19:03:49 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014