Pavol Bindl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

17. november - deň boja za slobodu (mafiánov) a (totalitnú) demokraciu

Dnešný deň z historického uhla pohľadu trošku inak

Dátum 17. november nám média a naši politickí predstavitelia predkladajú ako deň boja za slobodu a demokraciu. 20 rokov dozadu túžili po lepšom svete - a mňa zaujíma, či len pre seba, alebo v globále pre celú republiku.

Pred 20 rokmi sa v Prahe začali študentské demonštrácie (v Bratislave to bolo o deň skôr). Polícia sa s týmito demonštrantmi dostala do vzájomného konfliktu a bolo. Začali sa masové demonštrácie, na ktorých sa podľa odhadov zúčastnilo okolo 100 000 obyvateľov Česko-slovenska. Čo však znamenal tento počet oproti nejakým 10 miliónom, ktoré vtedy žili v ČSSR? Z toho vyplýva, že so zmenou režimu nesúhlasilo 99% obyvateľov!

Za zmenu režimu sa v ČSSR ozývali predovšetkým ľudia, ktorí žiadali zmenu kapitálu. Nepáčilo sa im, že všetko je spoločné, vybudované v akciách „Z“ a „B“ spoločnými silami, túžili tento majetok vlastniť sami. Aj vo vyhláseniach sa napríklad požadovalo zrušenie SZM (pre tých mladších - Socialistický zväz mládeže), ktorý mal majetok už vtedy v hodnote niekoľkých miliónov po celej republike. Kam sa napríklad podel tento majetok? Len tak pod zem sa predsa nemohol prepadnúť.

Pred 20 rokmi sme mali vyspelé poľnohospodárstvo. Česi aj Slováci boli samostatným národom, ktorý si dokázal svoju potravinársku produkciu pokryť sám. No neskôr, keď sa rozkradli fabriky, potrebovali sme (skôr naši vládni predstavitelia) prilákať zahraničných investorov, ktorí - ak k nám prídu, môžu využiť našu lacnú pracovnú silu, nemusia pár rokov platiť dane a ako darček im ešte vyvlastníme pôdu občanov, na ktorej potom môžu stavať. Tak sa stalo, že Slovensko prišlo o polovicu svojej kvalitnej ornej pôdy. Preto teraz musíme všetko dovážať. A akoby toho v tejto oblasti nebolo málo, nadiktovala nám EÚ, koľko musíme doviezť a koľko smieme vyrobiť. Inak budeme platiť pokutu. Bolo nám to treba???

Čo priniesla zmena režimu obyčajnému človeku? V podstate nič, skôr sa spýtajme, čo stratil. Deväťdesiate roky priniesli vlnu prepúšťania, ľudia prišli o prácu, v niektorých prípadoch aj o svoje úspory (BMG, Horizont apod.). Tým stúpol počet chudobných a nepatrne vzrástol počet bohatých. Toto všetko sa dialo na úkor strednej vrstvy, ktorá viac-menej vymizla zo súčasného sveta. Čo možno pokladať za bežný štandard u jedného, neznamená nič pre druhého, no tretí na takýto štandard musí pracovať niekoľko mesiacov. Uvediem aj reálny príklad - nová Octavia môže byť pre veľkopodnikateľa bežným štandardom, pán Dzurinda, Slota, Mečiar alebo Fico o taký vrak ani nezakopnú, no bežný občan si myslí, že má limuzínu, keď sa vyváža na novej Octavii.

V skutočnosti priniesla zmena skôr negatíva ako pozitíva. Na jednej strane „neobmedzené možnosti cestovania“ (len cigáni sa nám občas do toho zamontovali a ako vďaku za rodinné prídavky a ostatné sociálne výhody, ktoré sme im poskytli z našich daní, nám vybavili sem-tam vízovú povinnosť), na druhej strane vysokú mieru nezamestnanosti, vykorisťovanie, tunelovanie, prechod spoločného majetku do rúk vyvolených, dovoz nadbytočného a nekvalitného tovaru zo Západu k nám, radikálne zníženie životnej úrovne hneď po revolúcii apod. A to som ešte nespomenul rozvoj mafie (napríklad Ivo Možný vo svojej štúdii Proč tak snadno uviedol už v roku 1992, že Nežná revolúcia bude mať na následok najviac mafiánskych zoskupení na 1 km2 - a ako vidno, mal pravdu).

Niektoré inštitúty síce dnes už uvádzajú, že so zmenou režimu je viac spokojných ako nespokojných, ale môžu zato predovšetkým skreslené informácie, ktoré sa ponúkajú občanom a neznalosť pomerov v bývalej a súčasnej strednej Európe.


Dianie okolo mňa | stály odkaz

Komentáre

  1. Hele, náš boj za demokracii skončil Černákom, Frunim a Májským, kteří
    vyonďali úplně se všema !
    Příživnictví je zrušený, i disidenti museli mít práci, kde si mohli samizdaty dělat. Dneska si dobrovolně nezaměstnanej. Chceš něco? Máš problém? Něco se zákoníkem práce? Tak běž doprdele, protože tady mám deset, co čekaj na to, aby vodmakali dvakrát tolik jako Ty. Odborářští mafiáni neví co roupama a co s prachama. Vyjednávají dvě eura i tři roky! Nakopat je do zadku!
    Postarej se člověče, bude Ti pomoženo! Nemáš na odvoz odpadků? Nemáš co žrát, nemáš na sešity a svačinu pro děti do školy? Běž do hajzlu! Protože soukromý firmě se to pranic nelíbí. Tak Ti pošlem exekutora. Státního výpalníka! Jako kdyby tu nebylo dost Rusáků a Albánců:-)))
    Fláklo mně na záda, že mně obstavěj plat, protože neplatím za nevodvoz toho bordelu vokolo baráku. Ale je fakt, že jsem moc věřil. Že je všechno zaplacený.
    Teď to řeším přes trest smrti! neplatím za smetí!
    publikované: 17.11.2009 11:00:20 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. november89
    Absolútny súhlas !!!
    Ak by Ťa zaujímali moje názory na november89 a veci súvisiace ,tak tu:

    http://nepres.blog.pravda.sk/
    http://hano.blog.sme.sk/c/207210/To-je-ono.html
    publikované: 17.11.2009 11:04:30 | autor: vlaha (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Nesuhlasim.
    Mala chybicka na úvod.Nie 99% ale 90% ak to chces brat takto.Co teda nie je uplne korektne.Bolo by vhodne este nejake to percento ubrat.Za dalsie teraz kvoty urcuje EU predtym ZSSR.OPomenuc od toho ze skvely Ceskoslovensky nabytok uhnil vo vlakoch v Ciernej nad Tisou lebo ho nikto nechcel.Ze Rury z Podbrezovej sa sice rezali cely tyzden na zakazku do Ruska ale kym cez nu bolo vidiet tak bola dobra.Dnes take rury idu znova do pece.Aj nato zabudnime.Ze sice silny priemysel aj tak nemohol konkurovat zapadu.Kde je teraz znacka JAWA? Preco sa nesmel vyrabat 3dverovy Rapid? . Polliticke spicky byvali aj vtedy vo vilach a mali plne vrecka.Teraz tiez.Zasa rovnako. Ano socialne vyhody stat nezabezpecuje mladym rodinam.ZAbudnime ze sa na riadny toaletny papier chodilo do Tuzexu ze tvrde sparty boli len pod pultom a pomarance si kupil ak si si vystal cely den v rade.Ze ananas si ako maly videl len na vianoce.No myslis si ze vyjadrenie svojho nazoru je az tak malo?Nevznikol by ziadny blog.O internete by sme len snivali.Knihy ktore si teraz mozes kupit by sa sem nedostali.Deti by sa dostali na skolu jedine ak by si mal ty dobry kadrovy posudok.Nedajboze ze by ta sused udal ze mas protistatne reci.Zmizol by si a viac by ta nikto nevidel. Je pohodlne o nicom nevediet a vsetko nechat na tych co o tebe rozhoduju.Ci mas dobry napad alebo nie.ZAmietne sa.Ano stazujme sa mame na to pravo.Pred 20 rokmi by ta zavreli.Ano musel si pracovat.Teraz nemusis.Je na tebe ako sa postavis k zodpovednosti ktoru mas.A ako vyuzijes prilezitost.Ze ziadne zriadenie nie je spravodlive a ze politici s nami kyvaju akosa im chce?Hold zvolili sme si ich sami
    publikované: 17.11.2009 12:42:50 | autor: Roothan (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ďalší srandista, ktorý si pamätá iba závery zjazdov komunistov
    Komunisti to volali vyspelé poľnohospodárstvo, ale bol to čas keď sa čakalo v radoch, ak náhodou v obchode mali, na cibuľu,petržlen a ostanú zeleninu a ovocie. Malo najpokrokovejšiu technológiu a techniku. Na zber zemiakov kombajny100D/3U. Pre tých ktorí naň zabudli -100 školopovinných detí a 3 učiteľky. Iný pracovný kombajn a všeužitočný stroj, ktorý sa sústavne používal bol CFP a VPD. Znova pre oživenie pamäti CFP - celá fabrika na pole a VPD - všetci pomáhajú družstevníkom. Toľko pracovníkov na 1 kg produkcie nepotrebovali ani najzaostalejšie krajiny ako slávne družstvá v Československu.
    Ak už hovoríme o vyvlastnení a krádež, tak tá tu skutočne bola. V roku 1948 bol všetok majetok ukradnutý a pôda vyvlastnená. Niekedy vyvlastnenie pôdy komunisti maskovali takzvaným združstevním. Toho kto nechcel vstúpiť do družstva, prenasledovali, šikanovali, vysťahovali, uväznili alebo aj zavraždili.
    Dôsledky tohto komunistického šialenstva nesieme dodnes. Z desiatej najvyspelejšej krajiny na svete sme sa vstali zaostalou krajinou na 78 mieste.
    publikované: 17.11.2009 13:45:46 | autor: pako (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. hm
    ano.je to o tom ako vela si nechame s*** na hlavu od politikov a ostatnych okolo.a prestat kecat a stazovat sa na zivot pri pive.vela ludi stale nechape ze dobre sa budu mat len ked pre to nieco urobia a nie ze nechat sa viest niekym za rucicku.to ze si niekdo povie "vsak makam ako srob vo fabrike a mam prd" -nuz mal si ist na skolu.napriklad.my narod sme taky-nechat za nas riadit inych.a ked nas zacnu odrbkavat,tak nikdo ani len ruku nezdvihne.pretoze sa co??pretoze sa BOJIME VLASTNYCH LUDI
    publikované: 17.11.2009 13:56:54 | autor: oz (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. No pěkně, lidi!
    Ještě tady budu za starou struktůru! Tak tom nechme na lidi! Možná by sesvobodní kapitalisti divili. Nebo taky né, jak kterej!
    Možná by někdo dneska i na brigádu, kdyby byla. Aby mu nesebrali barák nad hlavou! Jó, pardón, doktor marxismu leninismu nám pomůže, daj nám příspěvek. No, a co teď kapitalisti? Zatáhnete to?
    publikované: 17.11.2009 18:58:34 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  7. pred 89
    bola vládnuca jedna strana. Za tých dvadsať rokov, mala byť tak silná demokracia a blahobyt , aký nám sľubovali, že sme mali mať vybudovanú silnú strednú vrstvu 3/5, niečo na špici 1/5 a niečo na chvoste 1/5. je to tak? My sme boljovali len o slobodu slova. Bojovali sme o voľnosť vierovyznania. Nečaklali sme, že to bude i sloboda pracovného trhu , voľby , či budem robiť, alebo nie. Či sa bude mať v núdzi kto o mňa postarať.
    Všetko je vraj v našich rukách. Prečo teda tí ľudia, čo robiť chcú i chodia do práce, nemôžu robiť plných 5 pracovných dní? Prečo lekári musia bojovať o každý príplatok za pohotovosť ? Prečo pohotovosti neslúžia v každom meste? Prečo po tej demokracii, ktorá po 89 bola, klesla pôrodnosť? Prečo školy nemajú dostatok žiakov? Prečo zanikajú remeslá?
    Do škôl sa len málokedy nedostali žiaci, ktorí boli veriaci. Áno, boli i takí, ktorí boli sledovaní, ktorí boli perzekuovaní. Možno by mali porozmýšľať, či nemajú poďakovať snahe svojho suseda, ktorý ho udal a nie celému socializmu.
    Môžme chodiť do akejkoľvek školy. Načo je na Slovensku toľko VŠ? Dá sa tvoje vzdelanie Pako, Roothan, Miťo a ostatní, študujúci za socializmu, zrovnať so vzdelaním dnes?
    A dnes je sloboda slova a bojíme sa to slovo vyrieknuť, lebo vyhrážky, že nás pred bránami môže vystriedať zástup ostatných z nás znovu len robí mlčiacich, ak nie, nebudeme síce zatvorení, ani disidentmi , ale na dlhý čas bez prostriedkov, lebo adekvátne miesto na pokrytie životnej urovne len tak na počkanie nezoženieme.
    Je vám ľúto, že ste prv nemali anannásy? Potrbuješ ho jesť každý deň? A čo za pár rokov, keď pri takomto spôsobe nebudú tvoji potomkovia vedieť, ako vyzerá rastlina a kvet zemiaku, lebo sa u nás nebude pestovať a budu poznať len hranolky. . Kukuricu budú poznať len ako pukance. To je dobre? To sú tie výdobytky vedy? To trápi teba, že deti sa nučili pracovať na poli? Že pri tom sa i prirodzenou cestou vzdelávali? Nemali toľko voľného času aby mysleli, na vykrádanie starých ľudí.
    A i napriek tomu som rada, že 17. november bol ale budem trpezlivo čakať na ďalšiu zamatovú, ktorá naozaj urobí prevrat zo spoločnosti otrokárskej na demokratickú, že za odpracované hodiny, odvedenú prácu dostaneš aj zaslúženú plácu a nie len jej alikvotnú čiastku.
    publikované: 17.11.2009 19:55:51 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014