Pavol Bindl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O akej kríze sa to vlastne stále hovoríí???

Toto nie je kríza hospodárska ani finančná, ale kríza nenažrancov, ktorým klesli zisky...

Kríza. Slovo, ktoré v dnešných dňoch počujeme čoraz častejšie. Všetci dookola omieľajú, že treba zvýšiť spotrebu, podporovať nakupovanie - a to všetko údajne preto, aby sa obnovil obchod, a aby akcie začali rásť (mimochodom už rastú). Niektorí používajú najtrápnejšiu výhovorku - bojujme proti kríze bežným nakupovaním, aby ľudia neprišli o prácu.

Človek ani tak veľmi nemusí vidieť pod povrch problému a pochopí, čo sa to vlastne deje. Obyvateľstvu sa znížili mzdy, nepreplácajú sa nadčasy (aspoň v našej firme nie, no pritom máme nepísané pravidlo minimálne 10 hodín nadčasu mesačne), mnohí prišli o prácu - a na druhej strane zdražel tovar a reklama doslova núti k vyšším nákupom!

Ale z akého dôvodu tovar zdražel? Nie preto, že je kríza, ale preto, že klesla spotreba - ľudia jednoducho nemajú viac nato, aby si kúpili určité veci, ktoré v podstate ani neptorebujú. Umelo sa vytvára spotreba, umelo sa produkujú výrobky len preto, aby na nich niekto zarobil. Kto si to nakoniec aj tak všetko odnesie? Jednoznačne spotrebiteľ.

V súčasnosti skutočne vo svete nezúri kríza finančná ani hospodárska. Pozrime sa okolo seba. Táto kríza sa dá nazvať krízou nenažrancov - áno, to je ten správny pojem! Ako to, že generálny riaditeľ istej nemeckej firmy so športovými potrebami vyhlásil, že jeho firma dosiahla za prvý polrok tohto roku rekordne nízky zisk - len niečo cez 70 miliónov Eur PO zdanení. Chudáčikovia... A vraj kríza! Krízu by firma prežívala vtedy, ak by dosiahla toto isté číslo so znamienkom mínus.

Je to úbohosť, že niekto v tomto čase (ale nielen v tomto čase) dosahuje zisk PO zdanení okolo 70 miliónov Eur a my, občania - úbohá spodina zarábame PRED zdanením okolo 400 Eur mesačne.

Preto je podľa mňa ozajstným bojovníkom proti kríze nie ten, kto podporí zisky týchto nenažrancov, ale ten, kto sa vykašle na ich marže a nekresťanské ceny a bude tlačiť na najbohatších. Čím nás bude viac, tým skôr ich donútime, aby svoje zisky znížili a dali nám výrobky lacnejšie.


Dianie okolo mňa | stály odkaz

Komentáre

  1. A bude tlačiť na najbohatších.
    Nikdy som nesledoval a ani nesledujem žiadne reklamy. Je to obyčajné ohlupovanie spotrebiteľov a je to aj droga (podobná cigaretám, alkoholu a hracím automatom), ktorá skutočne núti ľudí nakupovať aj hlúposti, ktoré často vôbec nepotrebujú a nenažranci obchodníci si medlia ruky, ako im narastajú zisky.

    Ja som sa nikdy neriadil tým, čo sa mi niekto silou mocou snažil nanútiť, ale ak som niečo skutočne potreboval, tak som si ešte prešiel viacero predajní a kde bola cena výrobku najprijateľnejšia, tam som ju kúpil.

    Preto súhlasím s autorovými názormi o kríze.
    publikované: 12.08.2009 02:51:04 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ))((."Nakupujte, aby sa nám odviedlo DPH"!
    Bojovníci proti kríze sú tí, ktorí si pri nákupe berú so sebou zdravý rozum a nemrhajú peniazmi. Celý systém DPH je na hlavu. Štát potrebuje od nás DPH, pričom ho nezaujíma, že možno 90% tovarov a surovín musíme dovážať.
    publikované: 12.08.2009 07:24:14 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  3. http://hladajuci-muz.blogspot.com/
    S jednou vecou suhlasim - s rozumnym nakupovanim. Clovek ma prisposobit svoje moznosti pri nakupovani. Aj zaroven by mal nakupovat tam kde su slusni ludia (preto nenakupujem v Metre :) ).

    Ale s jednou vecou nesuhlasim. Tie poznamky o tom ze nejaka firma mala zisk iba 70milionov - zamyslel si sa niekedy na niecim takym ako to funguje? Pravdepodobne ide o velku firmu do ktorej niekto vlozil velmi vela penazi a zisk je vlastne najprv vracanie tychto penazi ktory sa aj tak rozdelia medzi velmi vela ludi. Takze clovek moze byt v minuse aj ked firma ma zisk.

    Nechapem preco vsetci chcu zrazu bojovat proti bohatym. Teda preco vsetci zosobnuju bohatstvo so zlom.

    P.S.: ja bohaty nie som, ale snazim sa hodnotit dobro a zlo na zaklade inych kriterii ako je bohatsvo
    publikované: 12.08.2009 08:28:09 | autor: Rori (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Pavol.
    nie je úbohosť, ak má niekto zisk 70mil. Je to šikovnosť. Ty vidíš len zisk. Nevidís obrat, nevidíš odvody, nevidíš splátkya mašinériu zásobovania. Takýto zisk nemohol získať iba sám, ale s kolektívom pracovníkov, teda poskytoval prácu. Kričať, že niekto bohatne, je to najednoduchšie. Lenže skúsiť a dokázať zarábať vo veľkom stýle stojí veľa síl a odriekania . Nie všetci čo mali sny a začali, aj uspeli. Medzi ziskom v peňaženke je obyčajne nepriama úmera so vzťahmi a spokojnosťou v rodine.

    Ináč súhlasím s tebou, že pri prebytku by ceny mali klesať a nie ich umelo držať,alebo ešte dvíhať. V obrate je zisk
    publikované: 12.08.2009 20:43:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Niečo na doplnenie...
    Ďakujem za vaše postrehy k môjmu článku. Ale pravdepodobne ma nie všetci pochopili správne.
    Môj obdiv si získali všetci podnikatelia, ktorí viac-menej z ničoho dokázali vytvoriť fungujúcu mašinériu na trhu a tak poskytnúť ľuďom prácu. Rovnako si vážim aj generálneho riaditeľa firmy, v ktorej pracujem (dokázal vytvoriť takpovediac z domácej dielne medzinárodnú spoločnosť a dal prácu viac ako tisícke ľudí), ale nesúhlasím s jednou vecou, a práve na tú narážam.
    Naša firma dosiahla asi pred dvoma rokmi čistý zisk viac ako pol miliardy Sk, pričom platy sa odvtedy nezvýšili ani o korunu, ale pozor - iba niektorým. Viete komu sa tie platy nezvýšili? Pešiakom, ktorí robia najviac nadčasov! U vedúcich pracovníkov to bolo, samozrejme, o niečom inom. A práve na toto som chcel mojím článkom poukázať najviac - na túto obrovskú priepasť, ktorá sa vytvorila medzi obyvateľmi ani nevieme ako. Prečo niekto, kto pracuje 10 hodín a nemá čas ísť pravdu povediac ani na toaletu zarobí o niekoľko desiatok, ba až stoviek eur menej ako ten, kto si doslova vegetí a v práci trávi 7 hodín vrátane obedňajšej prestávky? Je to predsa nespravodlivé, že niekto má hrubú mzdu na hodinu 3 eurá a niekto o poschodie vyššie rozmýšľa, či si kúpi sako za tisíc alebo dvetisíc eur.
    publikované: 14.08.2009 20:26:58 | autor: Pavol Bindl (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Pavol,
    Ano aj v tomto sa nemusíš mýliť, ale... Existujú tarify, existujú profitové profesie. Boli dve skupiny zváračov.Lepšie povedané opravárov odliatkov. Mali rovnaké podmienky, rovnaké prídavné materiály a predsa ich výkon rovnaký nebol. Jeden sa stále sťažoval, že chce mať plat, ako niekto iný. Tak som mu dala možnosť a chcela som ho premiestniť do iného boxu. Pŕŕ... To nie, ja také odliatky opravovať neviem. A hrajkal sa s odliatečkami inej hmotnostnej kategórie.
    Píšem toto preto, že nie vždy je pravda, čo pešiaci hovoria. Máš pravdu v tom, či pešiaci alebo strelci, všetci majú jedny ústa a chodia do tých istých potravín. Pravda je i taká, že tarifná zmluva sa im nemení, ale plat áno, v pohyblivej čiastke,v odmenách.To nastavenie platov je podmienené vzdelaním. Existujú aj pešiaci, ktorí sú čistučkí, nemajú veľa roboty, ale musia ukázať, že sú machri .každý si ich váži , sú vyhľadávaní a aj ich podľa toho odmeňujú. Dostávajú ďaleko vyššiu mzdu ako tí v kancelárii. Tými machrami z pešiakov sa môžu stať i iní, len musia chcieť sa vzdelávať, nebáť sa ukázať , čo vedia a nie len frflať.Pričom si aj majiteľ vie zrátať, že bez pešiakov nevyhrá. A takých kráľov zatiaľ v našej spoločnosti nie je dosť.
    Čo je uvedený čistý zisk? Myslíš , že všetci verejne priznajú charitu, že dali vecné dary, peňažné odmeny neziskovým organizáciám?
    Viem, že takí existujú, ale sú i výnimky.

    publikované: 14.08.2009 23:26:52 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014