Pavol Bindl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hrozí na Slovensku ozbrojený konflikt?

V súčasnosti sa na Slovensku dejú veci, ktoré ak vláda nezačne promptne riešiť, môžu prerásť do ozbrojeného konfliktu.

Je veľkou chybou vlády, že otázku istej špecifickej časti obyvateľstva riešila vždy výhradne zvýšením sociálnych dávok, pridelením ubytovania alebo inými komparatívnymi výhodami, ktoré boli financované z našich daní. Takýmito krokmi iba podporovala nezamestnanosť, pôrodnosť a kriminalitu týchto obyvateľov.

Mojím článkom však nechcem vyvolať žiadnu rasovú nenávisť; chcem iba poukázať na udalosti posledných dní a na ich historické súvislosti.

Pozrime sa o niekoľko desaťročí späť - do 30. a 40. rokov. V tom čase židovská komunita ovládala takmer celý nemecký trh - boli to práve Židia, ktorí dominovali v oblasti obchodu a podnikania. S týmto faktom boli niektorí občania nespokojní, pretože mali pocit, že Židia ich v obchodoch okrádajú (Poznámka - nemáme aj my v súčasnosti pocit, že niektorí občania majú viac ako my? Nekladieme si otázku, či si určité sociálne výhody od štátu vôbec zaslúžia?). Ale nebyť nacionalistov, nikdy by si masa obyčajného ľudu nedovolila a ani netrúfla otvorene zaútočiť na nich. Boli to práve oni - nacionalisti, ktorí rozpútali veľkú vlnu nepokojov, pričom sfanatizovali a stiahli na svoju stranu davy obyvateľstva.

Niečo podobné sa v súčasnosti deje aj u nás. Samozrejme, neverím a ani to netvrdím, že dôjde k násilnému vysídľovaniu, ba dokonca k vyvražďovaniu, ale podobné násilné akcie a výtržníctvo by štát nemal v žiadnom prípade tolerovať. Na Slovensku síce (ešte snáď) existuje sloboda vejernej mienky a prejavu, ale právo na násilie je výhradne v rukách polície a armády - čiže iba v rukách štátu (teraz nemám na mysli „násilie zo strany štátu“ ako teror voči obyvateľstvu, ale „násilie zo strany štátu“ ako ochrana obyvateľstva pred inými násilníkmi).

Teraz som však nepoukazoval a netvrdil iba o akciách slovenských nacionalistov - tí by boli ticho (alebo by si hľadali iné dôvody), ak by takúto situáciu nevyprovokovali istí neprispôsobiví obyvatelia, ktorí až do dnešných dní neboli zvyknutí v mnohých prípadoch ani ochotní pracovať (ak, samozrejme, za prácu nepovažujeme sexovanie, kradnutie a alkoholizmus). Opäť podotýkam, že na takúto situáciu mal ako prvý zareagovať ŠTÁT a vláda - a teraz nenarážam na pána Fica, alena jeho predchodcov. Už v počiatkoch mali tento problém riešiť Dzurinda a Mečiar so svojimi kumpánmi. Nechceli tento problém riešiť, alebo sa týchto obyvateľov báli? Asi oboje, keď nič proti tomu nepodnikli!

Každý kalich však raz pretečie za svoj okraj, a tak sa tejto situácie (a určite aj skvelej príležitosti na mobilizáciu a rozvoj) chopili radikáli. Občania, mysliac si, že majú (aspoň v tomto prípade) pravdu, sa pridávajú k nim.

Kto má oči, vidí, že kompetentní chcú znova všetko ututlať a umlčať vodcov radikálov, a tak neraz na protestoch a demonštráciách zasahuje aj polícia. No ak si štát a kompetentní v ňom myslia, že sa všetko skončí policajnými zásahmi, mýlia sa. Tým sa to všetko len začalo. Celé sa to skončí buď prímerím alebo ešte väčšími násilnosťami, ktoré si, verím, nikto z nás neželá.

Preto by si mali kompetentní sadnúť za stôl a ukázať verejnosti, že sú aspoň občas potrební a tie státisícové platy a miliónové odmeny, ktoré im chtiac-nechtiac dávame pravidelne z našich daní, si občas "zaslúžia". Inak hrozí, že vystúpenia nacionalistov a k nim pridávajúceho sa obyvateľstva prerastú v nekontrolovateľný ozbrojený konflikt. Samozrejme, ak sa tak ešte nestalo.


Dianie okolo mňa | stály odkaz

Komentáre

  1. perfektny clanok
    naozaj hovoris mi z duse.... :)
    publikované: 26.08.2009 07:14:45 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Keď nič proti tomu nepodnikli!
    Pavol „mýliš sa, že nič nepodnikli“, veď Čarnogurský osobne vyhrnul rukávy a zúčastnil sa brigády na Luníku IX.

    Každému na Slovensku bolo jasné, že zo seba urobil šaša, ale najsmutnejšie na tom je to, že ukázal Cigánom, že keď už bude hroziť nejaká epidémia, tak štát sa už postará o likvidáciu odpadu ktorý tam roky nazvláčali.

    Takže Cigáni si na to zvykli. Nemusia platiť za odvoz smetí a ešte ŠTÁT zaplatí náklady z našich daní. (A toto bohužiaľ už prebieha nielen v Košiciach, ale aj v Michalovciach).

    Stačilo by, keby politici iba raz zaplatili tými peniazmi, ktoré idú na ich sociálne dávky a všetky tie výhody a hneď by si vstúpili do svedomia. Ale takto, nikdy nedôjde k zlepšeniu. Laco
    publikované: 26.08.2009 07:27:18 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. na násilie nemá nárok nik, ani štát
    ale ani na okrádanie
    a to štát veselo na úkor tých, čo plaia dane, robí a ešte sa s tým chváli (na úkor všetkých)

    publikované: 26.08.2009 08:28:43 | autor: násilie (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. aha, ďalší
    čo si koleduje nadávky od pána H..... ja som ich schytala za svoj včerajší článok....
    ...apropo, nemyslím si, že by to extrémisti hnali do takýchto koľají, ako je ozbrojený konflikt, tiež nie sú na hlavu padnutí a dokážu si uvedomiť následky takéhoto konfliktu....
    publikované: 26.08.2009 15:47:30 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  5. RE: aha, ďalší
    Drahá matahari, ak mi niekto bude nadávať a bude mať prečo, nech mi vynadá. Ale nech si dá ten pán najskôr pozor nato, za čo mi vynadá - a nech si poriadne prečíta najskôr článok (pretože ak si čítala pozorne, určite si si všimla slová, aké používam).
    A čo sa týka tých extrémistov, tak nikdy nevieš, čo ich napadne. Nemusí to byť konflikt taký ozbrojený, že sa budú po sebe strieľať, stačia dáke nože alebo železné boxery, pretože aj to už sú zbrane, ktorými sa dá kvalitne dokaličiť živá bytosť.
    publikované: 26.08.2009 20:59:11 | autor: Pavol Bindl (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. dobry clanok,
    ale dovolim si otazku,preco je v nom pouzity kryci nazov "specificka cast obyvatelstva....neprisposobivi obyvatelia...",ved si tak dobrovolne delimitujeme moznost vyjadrovania este aj na tomto priestore,kde nemame zakazane pouzivat niektore slova a nazvy....
    publikované: 27.08.2009 20:04:02 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. RE: Dobry clanok,
    ale nie je to kryci nazov. Pouzil som ho z viacerych dovodov:
    1. samozrejme, ze mi islo prevsetkym o ciganov. Ale pozor, ja napriek vsetkemu rozlisujem medzi slovami cigan a Rom - cigan s malym "c" je jednoducho niekto neprisposobivy, proti ktoremu som napisal tento clanok. Rom s velkym "R" je clovek - slusny obcan, proti ktoremu tento clanok nebol adresovany.
    Ked som chodil na zakladnu skolu, tak so mnou do triedy chodil jeden cigan a bil slabsie deti. Teraz pracujem a nemam problemy vychadzat s niektorymi Romami, sice ti tento nazov zavrhuju (sami si hovoria - "ked sme sa narodili ako cigani, tak ciganmi aj zostaneme!")
    2. Slova "cigani, cigansky" apod. som nepouzil z toho dovodu, ze tento clanok nie je adresovany VYHRADNE proti nim, ale viac-menej proti vsetkym ludom, ktori sa nevedia prisposobit zivotu na Slovensku (mozno napriklad aj proti niektorym blogerom).
    3. Clankom som navyse nechcel nikoho urazit, a bol som si vedomy skutocnosti, ze niektore slova by niekoho mohli urazit. Preto som pouzil take slova, ake som pouzil.
    Dufam, ze moje vysvetlenie pochopia aj ostatni citatelia tohto clanku.
    publikované: 27.08.2009 21:54:48 | autor: Pavol Bindl (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. vdaka,
    za vysvetlenie,mne to takto staci
    publikované: 27.08.2009 22:02:21 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014